Sfaturi pentru sănătatea inimii în sezonul rece

Temperaturile scăzute din ultima perioadă sunt un motiv de îngrijorare pentru pacienții cu afecțiuni cardiace și nu numai. Dacă este să vorbim despre pacienții cu hipertensiune arterială, este important de menționat că aceștia pot cunoaște pusee de tensiune în contextul prezenței unor factori de risc precum:
– Frigul care provoacă vasoconstricție
– Dieta bogată în sare, carne, grăsimi, alimente conservate de tipul murăturilor
Cum poți ajuta inima să rămână sănătoasă, dar și să previi complicațiile provocate de îmbolnăvirea sa, te invităm să afli din sfaturile de mai jos:
Menține o dietă echilibrată și o hidratare optimă
Sezonul rece este cunoscut pentru alimentația bogată în grăsimi, însă ar trebui să fii ponderat și să adaugi în dieta ta și nutrienți proveniți din fructe și legume de sezon, cereale integrale, dar și proteine slabe din carne de calitate de pui, curcan, porc, vită sau pește. De asemenea, nu uita să consumi minimum 2 litri de lichide pe zi, din care să nu lipsească ceaiurile și băuturi calde specifice sezonului. În ceea ce privește consumul de sare, nu ar trebui să depășești 5 gr/zi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Consumul excesiv de sare contribuie la apariția complicațiilor cardiovasculare prin faptul că sodiul conținut de sare contribuie la reținerea apei în organism, ceea ce poate agrava afecțiunile preexistente ale inimii, precum hipertensiunea arterială, și poate accelera progresia bolilor cardiovasculare.
Menține un nivel de activitate fizică regulat
Chiar dacă temperaturile scăzute te îndeamnă să stai mai mult în casă și să fii mai sedentar, acest lucru nu este benefic pentru sănătatea inimii tale. Practică sporturi ușoare precum mersul pe jos, yoga, pilates sau mici antrenamente în casă. Dacă ai probleme cardiace, ar fi de preferat să eviți sporturile de iarnă solicitante precum ski-ul, patinajul sau snowboarding-ul deoarece acestea pot suprasolicita activitatea cardiacă.
Evită expunerea prelungită la frig
Temperaturile scăzute determină inima să pompeze ritmic mai mult sânge în circulatia generală, pentru a menține o temperatură optimă a organismului, ceea ce poate duce la creșterea frecvenței cardiace. În acest context, inima depune un efort constant mărit ceea ce poate determina creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.
Monitorizează-ți tensiunea arterială și mergi regulat la medic
Începe prin a-ți monitoriza tensiunea arterială și fă o vizită în cabinetul medicului cardiolog dacă observi modificări semnificative. Acesta este singurul care poate depista din timp afecțiuni ale inimii, tratându-le corect și eficient.
Atât în sezonul rece, cât și în restul anului, asigură-te că ai un somn de calitate și că reușești să gestionezi stresul din viața ta, toate acestea influențând în mod negativ sănătatea cardiovasculară.
Iar pentru orice problemă medicală pe care o întâmpini, fă-ți o programare la Cardio Clinique NCS, locul unde vei găsi întotdeauna medici bine pregătiți, care te vor trata cu empatie și dedicare. Dr. Sava Nicoleta, medic primar cardiolog, te așteaptă la Cardio Clinique NCS pentru a te ajuta să îți protejezi inima și sănătatea.
*Acesta este un articol informativ și nu înlocuiește consultul de specialitate. Pentru a beneficia de recomandări personalizate și un consult de cardiologie, vă invităm să efectuați o programare la un medic cardiolog. Vă mulțumim!
Sursă foto: Freepik.com