Hipertensiunea arterială: simptome, diagnostic și tratament

Articol redactat în colaborare cu Dr. Sava Nicoleta, medic primar cardiolog Cardio Clinique NCS
Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă patologie cardiovasculară la nivel mondial, dar și din România, afectând până la 45% din populația țării și fiind principalul factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare. Peste 60% din totalul deceselor înregistrate în țara noastră sunt cauzate de hipertensiunea arterială și complicațiile sale, conform studiului SEPHAR IV desfășurat în perioada mai – iulie 2021. Hipertensiunea arterială este definită ca prezența unor valori constant crescute ale tensiunii arteriale (TA) peste valoarea de 140/90mmHg.
Hipertensiunea în sezonul rece
Este important de știut că tensiunea arterială crește, mai ales în sezonul rece, din cauza vasoconstricției provocate de frig, dar și din cauza dietei mai bogate în sare și grăsimi. De aceea, le recomandăm pacienților noștri să evite expunerea prelungită la temperaturi scăzute și să adopte o dietă sănătoasă, bogată în nutrienți, evitând consumul excesiv de sare.
Simptomele hipertensiunii arteriale
Principalele simptome ale hipertensiunii arteriale sunt:
- Durere de cap pulsatilă
- Cefalee
- Amețeală
- Palpitații
- Dureri în piept
- Senzație de greață sau vărsătură
Mai există o categorie specială de pacienți hipertensivi și anume cei asimptoatici, care nu prezintă niciunul din semnele descrise mai sus. Este vorba de regulă de pacienții care nu își măsoară tensiunea arterială, deci nu știu că suferă de hipertensiune, la care s-a produs o acomodare a corpului cu aceste simptome, pe care după un timp nu le mai percepe.
Diagnosticarea tensiunii arteriale
Diagnosticarea hipertensiunii arteriale se face prin măsurarea tensiunii cu ajutorul unui tensiometru. Monitorizarea corectă a tensiunii arteriale la domiciliu se face prin măsurarea sa de două ori dimineața la trezire, la distanță de 1 – 3 minute și de două ori seara, la același interval, pe durata mai multor zile.
Iată câteva recomandări pentru a-ți măsura corect tensiunea arterială:
- Măsoară tensiunea cu ajutorul tensiomentrului digital, întotdeauna la nivelul brațului, fie el stâng sau drept;
- Creează un mediu liniștit, cu o temperatură confortabilă în cameră atunci când îți iei tensiunea;
- Nu depune efort, nu fuma și nu consuma cafea cu 5 minute înainte de a-ți măsura tensiunea arterială, aceste activități putând să afecteze valorile înregistrate;
- Poziția corectă este în șezut, cu spatele lipit de un scaun și cu brațul sprijinit la nivelul inimii. Picioarele trebuie să atingă podeaua și să nu fie încrucișate;
- Evită hainele strânse pe braţ sau antebraţ și scoate-le dacă este nevoie, astfel încât brațul să nu fie strâns în timp ce măsori tensiunea arterială;
- Nu vorbi, nu mișca mâna, degetele și nu contracta mușchii brațului pe parcursul efectuării măsurătorii.
De asemenea, o altă metodă pe care o utilizăm des în ultima perioadă pentru diagnosticarea tensiunii arteriale este monitorizarea ambulatorie cu ajutorul holterului de tensiune arterială, fiind o modalitate foarte bună de a urmări tensiunea arterială și pulsul atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții.
Cu ajutorul holterului de tensiune putem să identificăm și așa numiții pacienți dippers – cărora le scade tensiunea arterială pe timpul nopții și a pacienților non-dippers – care nu înregistrează valori scăzute ale tensiunii noaptea, aceștia fiind și cei mai predispuși la a face AVC sau infarct de miocard în timpul nopții sau spre dimineață.
Tratamentul hipertensiunii arteriale
Tratamentul hipertensiunii arteriale diferă de la un pacient la altul în funcție de vârsta acestuia, istoricul medical și alte patologii asociate.
Într-o primă instanță, înainte de a recomanda un tratament medicamentos unui pacient hipertensiv, îl sfătuim să își schimbe stilul de viață, cu recomandarea de a mânca mai puțin sărat, de a face mai multă mișcare, în special dacă este vorba despre un pacient obez, deoarece acest lucru ajută la scăderea tensiunii arteriale și de multe ori nu mai este nevoie de tratament.
Dacă pacientul continuă să aibă niveluri crescute ale tensiunii arteriale, iar medicul constată în decursul a mai multe controale că valorile nu se schimbă, atunci acestuia i se va recomanda și tratament medicamentos.
Tratamentele actuale pentru hipertensiune prevăd prescrierea unor combinații de mai multe clase de hipotensoare, care se potențează reciproc. Se începe cu combinații în doze mici pentru a crește complianța pacientului. Cele 3 clase principale de medicamente în tratarea hipertensiunii arteriale, cel mai des recomandate de medicii cardiologi, sunt:
- Clasa blocantelor de calciu
- Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei/ inhibitori de receptori ai angiotensinei
- Diureticele
Pe lângă scăderea valorilor tensiunii arteriale, medicamentele hipotensoare actuale oferă și o protecție cardiovasculară, conducând astfel la scăderea riscului cardiovascular al pacientului respectiv.
Important! Atunci când medicul cardiolog recomandă un tratament medicamentos este foarte important să ia în considerare dacă pacientul are și boală cronică de rinichi sau diabet zaharat. Tratamentul acestor pacienți va fi unul particularizat deoarece medicamentele hipotensoare administrate incorect, fără a ține cont și de aceste aspecte, pot agrava afecțiunile preexistente, amintite mai sus.
Așadar, pacinților hipertensivi, care nu se știu diagnosticați cu boala cronică de rinichi sau diabet zaharat, două afecțiuni a căror incidență a crescut alarmant în ultimii ani, le vom recomanda pe lângă măsurarea tensiunii arteriale și realizarea unor analize de sânge complementare pentru a vedea dacă există indicii pentru prezența unor astfel de boli.
Așadar, subliniez încă o dată importanța unei anamneze corecte, a unei bune comunicări medic-pacient și a unei relații bazate pe încredere și siguranță. O bună comunicare ajută la obținerea unei complianțe a pacientului deoarece acesta va înțelege ce afecțiune are, de ce este necesar să ia un anumit tratament și cum îl ajută acest lucru.
Dacă și tu ai înregistrat valori crescute ale tensiunii arteriale sau ai experimentat simptomele amintite mai sus, atunci este foarte important să te adresezi cât mai curând unui medic cardiolog. Netratată la timp, HTA poate determina complicații, fiind în continuare cauza numărul 1 de mortalitate în țara noastră. Programează un consult la Cardio Clinique NCS și beneficiază de expertiza dr. Sava Nicoleta, medic primar cardiolog, cu o bogată experiență în domeniu.